12-24 Ay Uyku Düzeni

28-12-2022 19:09
12-24 Ay Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları : 2 – 3 saat; 1 – 2 kez

Gece Uykusu : 11 saat

Toplam Uyku : 13 – 14 saat

 

Artık bebeklikten çıkıp çocukluğa geçiş yapılan dönemdeyiz. Bu dönemde bebeklerin yürümesi, koşması, konuşmaya başlaması, çevresinde olup bitenlere olan merakı anneler için heyecan verici olsa da bir o kadar da zordur.

Bu dönemde uyku kalitesi ve düzeni çok büyük önem taşır. Bebeklerin birçoğunun, bugüne kadar yanlış uyku ilişkilendirmeleri olmadıysa uykuları 1 yaş itibariyle düzene girmiş olur. Ancak doğduğundan beri uyku düzensizlikleri olan, uykuya geçişte sallama, emzirme ve kucakta uyutma gibi desteklerle uyutulmaya alışmış bir bebek gene uykuya dönebilmek için bu desteklere aynı şekilde ihtiyaç duyar.  Bu şekilde uykuların düzene girmesi beklenemez.

Bu sorunları çözebilmek için geç kalmadığınızı bilin. Sabırlı ve kararlı olduğunuz müddetçe, bebeğinize kendi kendine uyumayı öğreterek, hem bebeğinizin hem de tüm aile bireylerinin kaliteli ve huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bebeğinizin uyku sorunlarını çözmek daha da zorlaşabilir. O yüzden şimdiden ele almanızda fayda var.

Bebeğinizin bu dönemdeki muhtemel uyku sorunları ve çözüm önerilerimiz:

Gündüz uykularında, tek uykuya geçiş:

Bebekler genelde, 12-18. aylar arasında gündüz uykularını tek uykuya düşürürler. 2 uykudan 1’ine direnme başlayabilir. Kısa gündüz uykuları uyumaya başlayabilirler. Uykuya geçme süresinde uzama yaşayabilirler veya gece uyanmaları ile sabah çok erken saatte kalkmalar olabilir. Bu süreç oldukça zordur. İlk zamanlar öğle uykusu saatini yavaş yavaş ileriye atarsanız ve akşam uykusunu erkene çekerseniz bebeğinizin aşırı yorulmasının önüne geçebilirsiniz. Böylece uykuya daha kolay geçebilmesini sağlayıp uyku kalitesinden ödün vermemiş olursunuz.

Bebeklerde ayrılık kaygısı:

Bebeklerde ayrılık kaygısı genellikle 8.-18. aylar arası yaşanır. Bu dönemde bebekler hep ebeveynlerinin dibinde olmak isterler. Bu durum özellikle uyku konusunda aileyi zorlayabilir. Bebeğiniz, onu yatağa koyduğunuzda olduğu yerde hemen ayağa kalkarak sizden ayrılmak istemediğinden dolayı tepki gösterebilir. Gün içinde onunla birlikte geçireceğiniz sevgi dolu vakitle ve yapacağınız çeşitli alıştırmalarla ayrılık kaygısını azaltmayı deneyebilir bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz.

Hastalıklar ve diş çıkarma dönemi :

Bu dönemde bebeğiniz sosyalleşmeye başladığından farklı ortamlara girip mikroplarla karşılaşmaması neredeyse imkansızdır. Ateş, diş çıkarma, ağrılar bebeklerin uykularını olumsuz anlamda etkiler. Gece ağrı veya hastalığın verdiği huzursuzluktan uyanabilir ve size ihtiyaç duyabilirler. Böyle bir dönemde doktorunuzun tavsiyelerini uygulamalı ve bebeğinizin yanında olmalısınız. Bebeğiniz öncesinde kendi kendine uyumayı biliyorsa ve belli bir uyku düzeni varsa hastalıklardan kısa bir süre sonra eski düzenine dönecektir. Bu dönemde yeni uyku alışkanlıkları kazandırmamaya dikkat edin.

Zihinsel ve bedensel gelişim:

Bu dönemde bebekler, hem fiziksel (koşma, zıplama, yürüme) hem de zihinsel olarak(minik minik konuşmaya başlama, etrafta olup biteni merak etme, anlamaya çalışma) hızlı bir gelişim sürecine girerler. Gün içinde çok fazla enerji harcadıkları için gece acıkarak uyanmalar olabilir. Bebeğinizin gün içinde sağlıklı ve yeterli miktarda yediğinden emin olun. Uyku öncesi aktiviteleri yavaşlatın aksi takdirde hareketlenen bebeğinizi uykuya hazırlamak daha zor olacaktır.

Rüya görme:

Çocuklar 2 yaşına yaklaştıklarında rüya görmeye başlayabilirler ve uykularında ağlayabilirler. Hemen müdahale etmek yerine kendi kendine uykuya dönebilmesi için fırsat verin. Bazen gereksiz müdahaleler onun uyanmasına ve daha çok ağlamasına yol açar.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.