4-6 Ay Uyku Düzeni

28-12-2022 18:23
4-6 Ay Uyku Düzeni

Toplam Uyku: 14-16 saat

Gündüz Uykusu: 4-5 saat (Genelde 3 uyku)
Gece Uykusu: 10-12 saat

 

Eğer, bugüne kadarki çabalarınızın sonucunda bebeğiniz, kendi kendine uyumakta zorlanıyor, kısa uyku uyuyor ve uykuya dalmakta hala zorlanıyorsa 5 ay ve sonrası ona uyku eğitimi vermek için idealdir.

Özellikle 6.ay, bebeklerin birçoğunda dış çıkarma, dönmeyi öğrenme gibi gelişimlerin yanı sıra katı gıdanın da başladığı, yeni bir dönemdir. Uyku da bu gelişmelerden etkilenebilir; ancak uyku eğitimi ile bu dönem rahat atlatılır.

Bebeğinizin bu dönemde daha iyi uyumasını sağlamak adına neler yapabilirsiniz?

Bebeğiniz gündüz uykularını 4’ten 3’e düşürebilir. Bebeğinizin uyku-uyanıklık sürelerini gözlemleyerek 1 uyku periyodunu azaltabilirsiniz.

Normalde geceleri iyi uyku uyuyan bir bebeğiniz varsa ve bu aylarda (5.-6. aylarda) acıkarak uyanıyorsa gündüz aldığı süt miktarı ona yeterli gelmiyor olabilir. Doktorunuza katı gıdaya geçiş için danışabilirsiniz.

6. ay bebeklerin hareketlenmeye başladıkları, el, kol ve bacak hareketlerinin fazlalaştığı, sırt üstünden yüzüstüne ya da tersi şekilde dönmeye başladıkları dönemlerdir. Bu gelişim sürecinde bebekler bu becerilerini gece uykularında denemeye çalışırlar ve tabi ki de bu durum onları uykularından uyandırır. Bu tür gelişimleri gözlemleyerek bebeklerinizin uyku düzenleri bozulmaması için önlem alabilirsiniz.

Bebeğiniz, gece uyandığında hemen yanına gitmeden önce birkaç dakika beklemenizi öneririz. Erken müdahale etmektense kendi kendine uykuya dalabilmesine fırsat vermelisiniz. Ona bu fırsatı tanımazsanız uyku sorunu oluşturabilirsiniz.

Henüz yapmadıysanız bu dönemde bebeğinize kendi kendine uykuya dalması için fırsat verin, bebeğinizi tam uyurken değil uyumak üzereyken yatağına koyarsanız bağımsız uykunun temellerini atmış olursunuz. Bebeğinize bu dönemden iyi uyku alışkanlıklarını verirseniz bebeğiniz bu şekilde uykuya geçmeye alışacaktır.

Gece uykusuna yatış saatinin, 18:00-20:00 aralığında olması idealdir. Böylelikle gece uykusundan önce bebeğinizin aşırı yorulmasını engellemiş olursunuz. Kaliteli ve huzurlu bir uykuya geçişi sağlamış olursunuz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.