Uyku Eğitimi Nedir ?
Aileler “disiplinli uykunun” farkındalığına, bebeklerini kucaklarına aldıktan hemen sonra ulaşmazlar. Önce birlikte uyumanın, kucakta sallayarak uyutmanın ya da emzirerek uyutmanın eşsiz hazzını yaşarlar. Ancak daha sonra bu haz yerini anne ve bebekte yorgunluk ve uykusuzluğa bırakır. Çünkü bebekler destekle (sallama, emzirme, kucakta uyuma) uyumaya alıştıklarından 30-45 dakika döngülerinde uyanıp tekrar bu desteklerden biri olmadan uykuya geri dönmeyi başaramazlar.
Bu durum bebeği, sürekli uyanan, kendi kendine uyuyamayan, gün içerisinde de huzursuz olmaya aday bir konuma sokar. Bu sorunun çözümü; bebeğe “uykunun” öğretilmesi, ya da başka bir deyişle doğru uyku alışkanlıklarının kazandırılmasıdır.
Bir bebeğin/çocuğun uyku sorunlarının köküne inebilmek için, uyku bozukluğuna yol açan temel konuları çözmek gerekir. Bebeğin / çocuğun uyku sorunlarına yol açabilecek fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve çevresel dengesizlikleri araştırmak gerekir.
Araştırma sonucu elde edilen veriler, uyku sorunlarının birincil kaynaklarının belirlenmesi için önemlidir. Bu bilgiler doğrultusunda “bebeğe özel doğru” uykuyu desteklemek amaçlı bir plan geliştirilir.
Uyku eğitimiyle, ya da bizim tercih ettiğimiz terimi, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma çalışması sonucu bebekler ay ve yaş aralıkları göz önünde bulundurularak doğru zamanlama ile kendi kendine desteksiz uyuma becerilerini kazanırlar. Uyku disiplinini ve uykuya nasıl geri dönebileceklerini bilirler.
Bu sayede, bebek artık günlük rutinine oturur. Ancak bu düzeni etkileyecek faktörler elbet çıkacaktır. (hastalık, diş çıkarma vb. gibi…) Ancak bu tür durumlarda da eğitim sonrasında aile, uyku konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olacağından, bozulan düzeni genellikle birkaç günde eski haline döndürmeyi başaracaktır.
Bu eğitimin başarısı tamamen ailenin sabırlı ve tutarlı olmasına bağlıdır.
Bebekler güven ister. Bu da ancak sizin tutarlı davranışınızla oluşabilecektir.
İyi uykular